BLOG: Industral nude foto delavnica

Letošnje poletje se je zame zaključilo res bombastično. Udeležila sem se delavnice Industrial Nude, ki jo je organiziral Luka Rebol in na kateri smo fotografirali Megi Knuplež, ki je profesionalni model.

Za samo delavnico sem imela kar visoka pričakovanja, saj sem se predhodnje že udeležila delavnic v tujini in priznam, da sem bila tudi nad našo slovensko delavnico zelo navdušena! Uspela sem namreč narediti celotno serijo fotografij, ki sedaj do popoldnosti dopolnjujejo moj portfelj!

Dobili smo se pred industrijskimi halami v Ribnici, na prijetno sončno nedeljo v Septembru. Pričakalo nas je še nekaj drugih fotografov, Luka in Megi, ter seveda kava! Ker kako bi pa delali brez kave 😁
Načrt je bil samo okviren: 2 hali, 3 -4 različne lokacije na halo in Megi z- in brez rekvizitov. Delavnica nam je fotografom omogočala popolno svobodo pri postavlanju kadrov, izbiri objektiva in nasplošno razvoju naše kreativnosti. Na delavnico sem vzela svoj Nikon d750, Sigmo 135mm 1.8 art, Nikon 85mm 1.8 in Nikon 50mm 1.8. Fleša nisem potrebovala, saj smo kot izvor svetlobe uporabljali velik industrijski reflektor, hkrati pa imeli tudi obilico naravne svetlobe – ampak tudi, če bi bilo pričakovano, da s seboj vzamem fleš, ga po vsej vrjetnosti ne bi in bi se osredotočila na izdelavo low-key fotografij. Ampak to sem pač jaz. Vsem ostalim bi svetovala, da imajo fleš vseeno vedno v torbi 😁

V prvi hali smo imeli tri lokacije. Na prvi je Megi pozirala ob spuščeni verigi in ob ograji. Osvetlitev je bila močan industrijski reflektor od zadaj, občasno pa se je spustila tudi umetna megla. Tukaj sem uporabljala tako Sigmo 135mm 1.8 art kot tudi Nikon 85mm 1.8, vendar mi je goriščna razdalja Sigme dosti bolj ustrezala, zato sem večino fotografij naredila z njo. Prav tako mi je pri Sigmi zelo odgovarjal bokeh, torej izjemno zamegljeno ozadje, ki ga dobimo v kombinaciji 135mm in zaslonke na 1.8. Mogoče sem občasno malenkostno pogrešala opcijo, da bi v svoji fotografiji lahko vključla več okolja, saj je hala imela res močan vpliv name in mislim, da bi z goriščno razdaljo 35mm lahko ta vpliv okolja prenesla na fotografijo, a zaenkrat ta leča še ni v moji zbirki, zato takšnih fotografij tudi nisem naredila. Ob full-body shot-ih sem se koncentrirala tudi na detaile, saj jih imam zelo rada in menim, da fotografiji dodajo nek poseben pridih.

Druga lokacija je bila pred lakirnico: skoraj črno ozadje, kitara in umetno ustvarjen veter. Megi je pozirala res dobro, a sem se na tej lokaciji odločila iskati tudi nekaj foreground-a, kadrirati bližje kot na prvi lokaciji in naredila le par full-body shot-ov. Splezala sem tudi na palete in inskala zanimive kote in kadre, da bi dobila čim več različnih fotografij. Tukaj smo imeli luč iz strani od zadaj, moj objektiv pa je ponovno bil Sigma 135mm 1.8 art.

Tretja in zadnja lokacija v prvi hali je bila notranjost lakirnice. Tukaj se je Luka odločil uporabiti projektor, ki je na Megi metal različne črte. Skupaj s temo v lakirnici je ta dala prav poseben artistični pridih, a sem po parih fotkah ugotovila, da za razliko od drugih fotografov, na mojih fotografijah črte niso vedno bele, ampak so barvne. To sem poskušala rešiti tako, da bi znižala hitrost zaklopa na 1/100 ali manj, kot sem opazila, da so imeli drugi forografi, a zame to ni naredilo razlike v zajetih barvah, je pa naredilo razliko v ostrini fotke – te namreč več ni bilo saj sem imela vidne tresljaje rok. Zato sem se odločila, da dvignem shutter nazaj na 1/640 kjer vem, da imam ostro fotografijo in sem naredila preprosto več zaporednih fotk. Tako sem dobila bele in barvne fotografije, ki pa so imele ostrino moje Sigme art.

Kadar delam portrete imam vedno željo fotografirati s popolnoma odprto zaslonko, saj želim imeti čim bolj zamegljeno ozadje in čim bolj izoliran subjekt. Moje fotografije na tej delavnici so tako bile narejene izključno z zaslonko f1.8, čas pa se je prilagajal objektivu, ki sem ga uporabljala. Pri goriščni razdalji 85mm vem, da lahko spustim čas na 1/250 in bom imela ostro fotografijo, med tem ko na 135mm iz izkušen vem, da bom držala čas nad 1/640, saj si bom tako zagotovila popolno ostrino. Marsikdo si sedaj misli, da je čas na obeh goriščnicah možno podalšati brez problema in da pišem nebuloze 😁 A zame veljajo ti časi, saj z daljšim časom vedno reskiram handshake in sem zaradi tega v začetku že bila ob kakšno lepo fotografijo. Menim, da mora vsak zase najti primerne nastavitve, poznat svoj objektiv in njegov sweet spot, da lahko iz njega potegne maksimalno. Seveda pa tukaj igra vlogo tudi body fotoaparata, ki nam pri krajših časih mora omogočati kvalitetno fotografijo kljub dvigu ISO-ta. Moja d750 se v slabih svetlobnih pogojih znajde res izjemno dobro in zato mi višji ISO ne predstavlja težav, kar pomeni, da brez pomislekov lahko uporabljam čas 1/640.

V drugi hali sta nas pričakala dva motorja. Poleg že tako hude scene, sta nam ta draguljčka ponudila še več dodatnih možnosti in jaz sem bila reeeees navdušena!
Pri obeh smo luč imeli iz strani, občasno pa smo spustili tudi meglo. Fotografirala sem tako s 135mm kot z 85mm, naredila nekaj frontalnih full body fotk in nekaj iz strani, med drugim tudi s foreground-om. Želela sem ujeti še nekaj več, kot je sprva izgledalo, da je možno. V tej hali smo uporabili še verigo in cev, ki jo je Megi uporabila kot gugalnico.

Fotografij mi na tej delavnici nikakor ni primanjkovalo – naredila sem jih skupno čez 1000! Lahko si predstavljate kako težko je bilo potem narediti izbor, vendar je tudi to ena fotografska vrlina, ki bi se je morali naučiti vsi: izbrati le najboljše fotke in zavreči vse ostale. Moj končni izbor je tako vseboval 45 fotografij katere si lahko ogledate na mojem WishCAM profilu: https://wishcam.com/sl/profile/876

Delavnica Industrial Nude fotografije je zame bila res super in zelo sem vesela, da sem se je imela priložnost udeležiti!
Luka ful ti hvala za to priložnost! 😊❤️

Če ste zamudili vlog Iz ozadja te delavnice si ga lahko pogledate tukaj –> https://youtu.be/MNGoBOiDRZw

Hvala za branje!
Isa


Podpri WishCAM – pridruži se nam!

Kaj praviš, ti je bil ta video všeč? 😎😁  Podpri nas pri ustvarjanju novih videjev tako, da si v našem super duper novem spletnem iskalniku fotografov www.wishcam.com narediš kakšen brezplačen portfelj ali dva! 🙂

Tega bomo najbolj veseli, saj nam boš s tako pokazal/a, da ti je všeč, kar počnemo! 🙂

Se vidimo na WishCAMu!

☀️☀️ Keep on smilin’ keep on shinin’ ☀️☀️
Ekipa WishCAM


Avtor: Isa Gavin

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja