BLOG: 5 skrivnosti pasje fotografije

Za uspešno fotografijo vašega psa, je pomembno več, kot le ena komponenta. V tem blogu vam bom razkrila kar 5 skrivnosti pasje fotografije, katere vam bodo pomagale narediti boljše fotografije vaših ljubljenčkov. Pri tem ni pomembno ali fotografirate z mobilnim telefonom ali fotoaparatom.

Pa veselo branje!

1. Spusti se na višino psa. Večina fotografira svoje pse brez, da bi počepnili, ker za to enostavno ni časa. A ravno prvi skrivnost do dobre fotografije svojega psa je ta, se s svojim telefonom ali fotoaparatom, spustimo na višino psa. Pri fotografiji je pomembno, da smo s fotoaparatom na višini oči našega modela. Enako velja tudi pri psih, zato se je večkrat treba celo uleči na tla. Priporočljiva so oblačila za katere nam ni mar, če se umažejo, nekateri si s seboj vzamejo tudi kakšne blazine za na plažo. 😉 Ko smo na višini pasjih oči, smo naredili že prvi pomemben korak za dobro fotografijo. Seveda lahko tudi poskusimo različne perspektive, kot npr. fotografiranje od zgoraj navzdol, a če še v fotografiji nismo najbolj sigurni, je najbolj »varno« ostani s fotoaparatom na višini psa.

2. Ostre očke. Ostrina igra eno največjo vlog v fotografiji, kar je zamegljeno nam ne pomeni veliko, saj je iz take fotografije le težko razbrati kaj se dogaja oz. kaj smo fotografirali. Večinoma so ostri pasji noski, ušesa, migajoči repek ali celo ozadje. A najbolj idealno za pasjo fotografijo je seveda, če so izostrene očke. V njih se izraža največ čustev. Seveda obstajajo izjeme, če kuža v gobčku drži kakšen poseben predmet katerega želimo izpostaviti, ampak druga skrivnost uspešne fotografije svojega psa je vsekakor, da si vzamemo čas in poskusimo izostriti njihove velike in lesketajoče oči.

3. Poglej kdo pride! Tretja skrivnost pasje fotografije je pravilna motivacija. Pomembno je, da poznamo psa katerega fotografiramo. Postavimo si vprašanja kot so; »Kaj ima kuža rad?« »S čem se najraje igra?« »A je pripravljen sodelovati za hrano?«. Nekateri psi bi vse naredili za hrano, drugi raje tekajo za žogo, tretji pa raje poslušajo razne zvoke. Sigurno ste opazili, da pri določenih izrečenih besedah, vas vaš pes pogleda z velikim zanimanjem ali celo nagne glavo na stran. To so te zlate besede kot »Kdo pride?« »Greva ven?« »Glej žoga!«, ki vam bodo pomagale zajeti najbolj prikupne izraze vaših ljubljenčkov. Najbolje, da kar poskusite! 😉

4. Čakaj! Za uspešno fotografijo vašega psa je pomembna tudi znanje in ubogljivost vašega psa. Seveda bo težko slediti prejšnjim nasvetom, če vaš kuža ne zna čakati. Pri tem nimate možnosti se umakniti nazaj in se s fotoaparatom spustiti na višino njegovih oči. Priporočljivo je, da se psa nauči vsaj čakati in sesti, kar se sprva seveda uči doma v stanovanju kjer ni motečih elementov. Ko je utrjeno, lahko poskusite tudi v naravi. Najbolj zabavne fotografije pa vsekakor nastanejo, če psa naučite kak trikec npr. da dvigne tačko, objame kakšen predmet, zalaja na ukaz, se postavi na zadnje tačke itd.

5. Kaj se nahaja za psom? Zadnja skrivnost pasje fotografija je točka, na katero marsikdo pozabi. Pri fotografiranju ne pazimo samo kako postavimo psa, ampak tudi na ozadje. Preverimo, če so kakšni moteči elementi kot drogovi, smeti, ograje ali celo drugi sprehajalci. Če le gre, se tem elementom izognemo tako, da se enostavno obrnemo v drugo stran ali poskusimo fotografirati iz drugega kota. Za bolj »čarobne« fotografije, pa lahko kdaj tudi poskusite fotografirati na kakšnem travniku kjer cvetijo rože, v vodi, v gorah, v polju sončnih ali pod cvetočim drevesom. Veliko uspeha pri iskanju in odkrivanju zanimivih lokacij. Zdaj pa kar dogodivščinam na proti! 😀

In preden se poslovim še, ne pozabite si narediti portfolia na WishCAMu, res je kul, tudi jaz ga imam – tukaj! 😉

Zdaj pa kar pogumno! Najbolje, da novo pridobljeno znanje kar preizkusite zdaj, ko je še »sveže«. Vesela bom seveda vsake povratne informacije in veliko veselja pri fotografiranju. Ne pozabite, da je fotografija najlepši način za shranjevanje najlepših in nam najdražjih spominov, ki ostanejo večno!


Avtor: Kjara Kocbek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja