BLOG: Kako uravnotežimo ambientalno svetlobo in bliskavice

Pozdravljeni!

Vsi smo že kdaj naleteli na situacijo, ko smo želeli narediti fotko v manj idealnih svetlobnih pogojih, a ne? Če delaš brez fleša se ,bolj ali manj, moraš odločiti za manjše zlo, se pravi, ali bo subjekt pravilno osvetljen ozadje pa ne, ali obratno. Za vas ne vem, ampak sam se s tem nikoli nisem zmogel popolnoma sprijazniti.

Pa se tudi ni treba, fleši se danes dobijo že za majhen denar, vsekakor pa so vredni investicije. Ampak potem se je treba naučiti nekaj novega in malo drugače gledati na osvetlitev. Čeprav ni čisto tako, to vseeno marsikomu smrdi in raje vztraja pri kompromisih in ravno iz tega razloga smo se odločili pokazati, kako preprosta je zadeva v resnici in da ni razloga, da bi se je kdo izogibal.

Kako smo izbrali lokacijo

Priznam, imeli smo kar nekaj idej, tudi nekaj boljših od lokacije, ki smo jo nazadnje posneli, ampak april se vleče že od začetka marca in nam vsake toliko pokvari načrte. Ko smo zaradi dežja že nekajkrat prestavili fotkanje, smo se odločili temu narediti konec in poiskali lokacijo pod streho. Spomnil sem se na trgovino Mömax v Mariboru, kjer imajo eno luštno kuhinjo, ki je zelo lepo osvetljena z raznimi LED trakovi v elementih in zraven je ravno dovolj prostora, da fotografu ostane dovolj maneverskega prostora. Svetloba, čeprav lepa, je bila odločno prešibka za osvetlitev modela, se razume. Nenazadnje smo ravno zaradi tega izbrali to lokacijo. Potrebovali pa smo še model in agencija Glammodels nam je priskočila na pomoč in nam poslala ljubko Cecilijo Matul hehe.

Postavitev luči

Odločili smo se postaviti dva octaboxa, nekako po pravilu 45-45, se pravi na oko približno 45° odmaknjeno od modela in približno toliko tudi nad modelom. Glavna luč je bila tako pred modelom na desni strani, t.i. “hairlight” pa levo za modelom, kot je razvidno iz spodnje fotke. Prav tako dobro bi deloval tudi klasični kvadratni softbox ali kakšen drug “mehčalec” svetlobe. Seveda bi se dalo zadevo posneti tudi z golimi fleši, ki bi nam dali sicer malo bolj “harsh look”, ampak če govorimo zgolj o balansiranju ambientalne svetlobe s fleši, bi tudi to bila povsem dobra opcija. Mi smo pač želeli, da bi tudi Cecilija izgledala super na fotkah in mehčalci svetlobe k temu vsekakor pripomorejo.

V vsak octabox smo vtaknili po en fleš Nikon SB-700 in nanj nataknili še razpršilno “kapico”, da bi se izognili hot spot-u, oz. močnejši svetlobi v centru octaboxa. Tale kapica pa je lepo enakomerno porazdelila svetlobo po celi površini in problem je bil rešen. Glede na to, da smo delali v zaprtem in ne preveč svetlem prostoru, bi fleše lahko prožili kar preko optike, ampak… moj fotoaparat nima vgrajenega fleša in bi torej bilo potrebno natakniti še en fleš, ki pa ga nismo imeli. Smo pa imeli radijske prožilce hehe. Vem, sliši se fancy, ampak resnica je takšna, da v ustreznih pogojih preko optike vse skupaj deluje celo bolj zanesljivo kot s takimi prožilci, ki vsake toliko “pozabijo” sprožiti kakšen fleš, ampak uporabili smo kar smo pač imeli na voljo.

Nastavitve flešev

Jakost flešev smo nastavljali brez merilca svetlobe, se pravi po občutku… na oko. Lažje je nastavljati vsak fleš posebej, ker se boljše vidi točno kaj in koliko nam posamezen fleš osvetljuje, zato smo začeli s flešem, ki je stal za modelom. To ni nobeno pravilo, ampak nekje je pač potrebno začeti. Ko se nam je zdela osvetlitev ustrezna, smo ga izklopili in ponovili vajo še s flešem pred modelom. Ko smo končali z nastavljanjem, smo enostavno vklopili oba in pričeli s fotografiranjem. Namerno vam nisem postregel s točnimi podatki o nastavljeni jakosti, ker bi to bil popolnoma neuporaben podatek. Zakaj? Od vsake situacije posebej je namreč odvisno kolikšno moč za doosvetlitev sploh potrebujemo. Pa tudi polna moč na mojem flešu se lahko krepko razlikuje od kakšnega drugega fleša. Nenazadnje je pa odvisno tudi od softboxa, oz. kateri mehčalec svetlobe pač uporabljamo, saj mu vsak mehčalec svetlobe odvzame nekaj moči.

Nastavitve fotoaparata

Te zadeve sem se odločil omeniti na koncu, ker verjamem, da vam ta del ni tuj, pa tudi zato, ker je spet vse odvisno od svetlobnih pogojev na posamezni lokaciji in te številke res ne pomenijo veliko, ker obstaja zelo majhna možnost, da bi jih lahko uporabili, ampak boste morali nastavitve prilagoditi za vsako situacijo posebej.
Kakorkoli, mi smo začeli z širokokotnim objektivom, ker se je zdelo premalo prostora za mojo Sigmo 50-100 mm, vendar nam ni dala željenih rezultatov. Predvsem je je zmanjkalo pri sami ostrini fotografije, zato o tej izbiri leče in nastavitvah ne bom izgubljal besed. Ko pa smo se odločili, da nam je bolj pomembna ostrina in lepša zamegljenost ozadja, pa četudi na račun malo “tesnejše fotke”, smo le nataknili to Sigmo. Takoj sem vedel, da bom uporabil hitrost zaklopa vsaj 1/200 sec, ker ta objektiv nima stabilizatorja in zato zanjo izbiram hitrejše čase zaklopa, da se zagotovo izognemu zamegljenemu posnetku zaradi tresenja rok. (hitrosta mora biti 2x mm, da se izognemo motion bluru zaradi rok …. ok, dejansko večji senzor ok ne booomo šli v to :P…).  Vedel sem tudi, da bom uporabil zaslonko f/2.8 ali manjšo. Zakaj? Objektiv je pri zaslonki f/1.8 rahlo mehkejši, pa tudi ozadje bi bilo bolj zamegljeno in bi izgubili nekaj konteksta, poleg tega pa smo želeli res ostro fotko in pač pomaga, če malce zapremo zaslonko. ISO smo želeli obdržati na čim nižji vrednosti, da ne bi prišlo do zrnavosti.
Željene nastavitve smo lahko uporabili, se pravi 1/200 sec, f/2.8, vendar smo pri ISO-100 zajeli malo premalo ambientalne svetlobe, zato smo se odločili, da ga dvignemo na ISO-200, kar se je izkazalo za idealno v našem primeru.

Gremo še čisto na kratko čez postopek:

  1. Prilagodimo nastavitve fotoaparata, da lepo zajame ambientno svetlobo. Predlagam rahlo podosvetlitev.
  2. Nastavimo prvi fleš na ustrezno jakost
  3. Nastavimo drugi fleš na ustrezno jakost (in seveda tako tudi tretji, četrti,… koliko jih pač uporabljamo)
  4. Vklopimo vse luči in pričnemo s fotografiranjem

 

Povzetek

Kot lahko vidite, rokovanjem s fleši ni nič pretirano kompliciranega. Resnično vam priporočam, da si položite kakšnega v vaš foto nahrbtnik in ga vkomponirate v fotografske projekte. Zagotovo lahko veliko ponudi k izboljšanju vaših fotografij. Res je, vzame nekaj časa za postavitev, ampak ta čas je definitivno vredno porabiti. Nenazadnje je fotografija le zapis svetlobe in zakaj si le-te ne bi prilagodili, ko je to potrebno. Garantiram osebno zadovoljstvo, ko postanete “gospodar svetlobe” na svojih fotografijah 😉

Za konec pa vam seveda pokažemo še naš rezultat.

 

Tako, pa smo pri koncu. Ne pozabite si narediti profila na WishCAM-u, če si še niste in bi radi pridobili tudi kakšne nove stranke. Ne samo, da je v celoti brezplačen, še WishCAM majčko bomo podarili prvim 100 prijavljenim.

In pa seveda lajkajte, šerajte, pomagajte, da post doseže tiste, ki jih to zanima. Seveda lahko vse skupaj tudi pokomentirate, delite vaše izkušnje, težave, karkoli.
Prav tako ste dobrodošli, če vas je zamikalo kakšno sodelovanje z nami. Dajte nas kontaktirati in bomo podebatirali o vaši ideji.

 

Če vas zanima še kaj več, lahko pobrskate po povezavah spodaj. Morda smo se celo že lotili tega kar vas zanima, če ne pa nam lahko tudi kaj predlagate.

  • Agencija Glammodels (če vas zamikajo manekenske vode)
  • Trgovina Mömax (če bi tudi vi poskusili kaj podobnega – seveda se je treba dogovorit z vodstvom)
  • Isa je naredila tudi vlog tega fotkanja, ki si ga lahko pogledate tukaj
  • Podobne zadeve se najdejo tudi na naši YouTube strani in seveda tudi na Facebook strani.

 

Zdaj ste z vsem založeni, želim vam samo še dobro luč in se beremo prihodnjič 😉


Avtor: Aleš Kocbek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja