Kako si naredimo dober spletni portfelj

 

Dober portfelj od slabega ločimo že na kilometre. Dober bo pritegnil pozornost naših gledalcev  v takšni meri, da si bodo želeli, da bi bilo v njem še več fotkic, medtem, ko pa bo slab portfelj kar odvračal naše  poglede. Dober portfelj vam bo prinesel veliko posla oz. pozitivne željene učinke, slab pa …

 

Konsistentna tip in téma

Dober portfelj ima nek konsistenten tip in neko konsistentno temo. Tip fotografije je lahko npr. ulična fotogtrafija, pokrajinska ali pa recimo portretna. Téma pa se pojavlja znotraj določenega tipa fotografije, torej pri ulični npr. stolpnice ali tržnice sveta, ali pa skrite ulice našega mesta,  pri pokrajinski fotografiji pa je téma lahko npr. zasneženi vrhovi Julijskih alp, ali pa jezera Slovenije itd.

Preden se lotimo izdelave portfelja je vredno premisliti, kakšen fotograf sploh smo oz. v kakšnega bi se želeli oblikovati, kaj nas navdušuje itd. A smo poročni fotograf, a smo novinarski, ali pa morda makro? Ob tem se tudi vprašamo, kakšno je naše ciljno občinstvo, kdo bo naš portfelj gledal in kakšen učinek želimo z njim doseči. Ali želimo z njim prepričati šefa neke fotografske agencije, ali pa morda bodočo nevesto? Če slednjo, potem v svoj portfelj seveda ne bomo dali naših top šit fotkic od domačega pajka križevca .. kdo ve, mogoče jo pa še infarkt? Hehe…

 

Zgodba

Fino je, da naš portfelj gledalca popelje skozi neko zgodbo. Lahko je to neka preprosta kronološka zgodba v času, npr. poročni dan od jutranjega ličenja, pa do polnočnega druženja z WC školjko. Lahko pa prikažemo tudi kakšen drug – nekronološki tip zodbe, recimo neko igro svetlobe, barv, čustev ali doživetij, morda zgodbo nekih odnosov, osebnih, nečloveških in tako naprej.

Fino je, da naš fotografski portfelj ni sestavljen izključno iz samo naših najboljših fotografij, kot dandanes velja nek splošni napotek, ampak, da ima neko glavo in nek rep.

 

Konsistenten stil

Stil  je skoraj ena izmed najpomembnejših, če ne celo bistvenih vizualnih lastnosti našega portfelja, ker je našim opazovalcem najhitreje in najenostavneje viden. Stil je lahko povsem vizualen, kot npr. barvni, črnobeli, barvno tonirani itd., lahko pa je vezan na druge lastnosti naših motivov. Če smo portretni fotograf smo morda lahko prepoznavni bolj po našem stilu poziranja, kakor po sami končni obdelavi fotografij. Npr. osebe v naših fotografijah so lahko zmeraj povsem naravne, spontane, ujete v trenutkih, ko se ne zavedajo prisotnosti fotoaparata, lahko pa so povsem nastavljene, spozirane.

Seveda lahko karkoli predstavlja naš stil – nekaj, kar je nam unikatnega, recimo, da fotografiramo samo z naravno, mehko svetlobo, ali pa samo z umetno in ostro, ali pa, da v naši športni fotografiji uporabljamo samo širokokotne objektive, kjer se moramo subjetku močno približati, da dosežemo svoj unikaten, geometrijsko popačen in kul efekt.

Izoblikovanju lastnega stila je vredno posvetiti kakšen atom ali dva več naše energije in premisleka, saj bomo po njem verjetno tudi najbolj prepoznavni.

 

Prava količina fotografij

Tukaj definitivno velja pravilo, kvaliteta pred količino. Imeti 300 fotografij v našem portfelju je za gledalca lahko preutrujajoče. Recimo, da gledamo 5 ur dolg film, tam nekje pri tretji uri se bo že začelo najbrž malo vleči, ane? No, razen, če smo seveda profesionalni filmoman in v dobri psihofizični pripravljenosti za takšen podvig, hehe.

Tam nekje med 30 in 50 fotografij je nekako dovolj za en spletni portfelj. Če pa nujno želimo prikazati še več fotografij, pa je morda smiselneje narediti še kakšen dodaten portfelj – ali šest.

 

 

Raznolike fotografije

Pazimo, da v svoj portfelj ne vključimo preveč fotografij z enakimo motivom. Če naš gledalec v naši predstavitvi vidi npr. tri enake motive si lahko misli, da je to vse, kar premore naša fotografska domišljija, kar pa je, najbrž, daleč od resnice, ane?

Uporabljajmo različne kompozicije, kadre,  čustva, svetlobo, leče, zaslonke itd. Naj bo naš portfelj vzgled in zakladnica idej tudi drugim fotografom ?.

 

Samo najboljše fotografije

Za portfelje nekako velja misel, da naj vključujejo samo naše najboljše delo. Ja, saj je res, ampak ne za ceno stila ali tipa fotografije. Bolje je imeti konsistenten tip in stil, ki sta oblikovana za neko točno določeno občinstvo, kakor 20 sicer top šit fotografij, a te nikakor ne pašejo v našo zgodbo.

Začnete lahko recimo s svojo naj fotografijo, da takoj pritegnete pozornost vašega gledalca … nato pa smiselno nanizate še svoje preostale favorite. Tudi zaključite lahko z eno izmed svojih najboljših fografij, saj veste, konec dober, vse dobro.

 

Visoka resolucija

Fotografije z visoko resolucijo in prikazane na veliko ustvarjajo dramo in vtis profesionalnosti, kar je seveda dobro. Nikoli tudi ne vemo, če bomo morda te fotografije morali uporabiti v kakšni tiskani obliki ipd. Fotografije s slabo resolucijo in/ali premočno stisnjene (npr. kockasti artefakti v JPGih) lahko ustvarjajo razne negativne občutke (neprofesionalnost, brezbrižnost itd.).

 

Ostati svež

V svoj portfelj naj ne damo ničesar, kar je starejše od treh let. Tehnologija, trendi in tehnike se hitro  spreminjajo in pomebno je, da ostanemo korak s časom ter, da ne izgledamo „out-dated“. Svoj portfelj je fino osvežiti vsaj enkrat letno, še bolje pa kar narediti novega.

 

Portfelj na WishCAMu v samo 3eh minutah

Tako je! Sedaj, ko veste, kako si narediti svoj kick ass predstavitveni portfelj, pa je čas, da si ga naredi na našem svetskem WishCAMu! Yeah, akcija 😀

Na WishCAMu smo izdelavo portfelja skrajšali in poenostavili na najkrašo možno mero. Ustvarili smo poseben čarovnik, ki vas v 5 korakih popelje čez ves proces izdelave.

  1. Enostavno določite kategorijo svoje fotografije (npr. športna).
  2. Naložite svoje fotografije
  3. vnesete svoje kontaktne informacije
  4. Odkljukate morebitne dodatne storitve, ki jih ponujate (npr. fotoknjige, video posnetki, foto studio itd.) in v zadnjem koraku
  5. Določite še svoj cenovni razred in leta izkušenj.

In voila, že je vaš portfelj gotov, praktično v nekaj minutah! Kasneje, če želite, lahko ta svoj portfelj še seveda celovito dopolnite, npr. z dodatnim opisom, cenikom ipd.

 

Iz vaših portfeljev se vam zgradi tudi spletna stran

Ali ste vedeli, da se vam iz vseh vaših portfeljev na WishCAMu izgradi še brezplačna spletna stran, ki je tudi SEO optimizirana? SEO pomeni Search Engine Optimisation, kar pomeni, da lahko vaši iskalci vaš portfelj na WishCAMu hitreje najdejo npr. tudi Googlu in drugih spletnih iskalnikih. Kul ne? Pa kaj si človek še želi več, odlično! 😀

 

Prečekirajte naš spletni iskalnik fotografov in si naredite svoj popolnoma brezplačni portfelj tukaj > www.wishcam.com.

 

Hvala, ker nam sledite in želimo vam veselo izdelavo portfelja! 😀

 

Grega,

Ekipa WishCAM

 


Avtor: Grega T. Bohinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja