Kako odstranimo rdečo kožo v Photoshopu

 

V tem tutorialu se boste naučili, kako v Photoshopu s Hue/Saturatiom adjustment layerjem iz kože povsem enostavno in hitro odstranimo nezaželjeno rdečico, ki se najpogosteje pojavlja na obrazu okrog nosu, na licih, na vratu in/ali okrog ušes.

S tem adjustment layerjem lahko ciljamo in po želji spreminjamo točno specifične barve v naši fotografiji ter pridemo do željenega rezultata v manj kot minuti!

Zelo uporabna tehnika, pa si jo kar poglejmo! ?

Tukaj si lahko, preden se vržemo v retušo, še na hitro prenesete vzorčno fotografijo.

 

1. V prvem koraku ustvarimo Hue/Saturation adjustement layer (v nadaljevanju H&A). Desno v Adjustments panelu s klikom na Hue/Saturation adjustement layer (v nadaljevanju H&A) ustvarimo le-ta layer, ter ga v panelu z našimi layerji povlečemo nad našo fotografijo.

Adjustments panel si lahko vključite v zgornjem meniju pod Window>Adjustments. Sam Hue/Saturation adjustement layer si lahko ustvarite tudi v zgornjem meniju s klikom na Layer>New Adjustment Layer>Hue/Saturation…

 

2. V naslednjem koraku določimo barve, ki jih bomo spreminjali. V desnem panelu z našimi layerji dvakrat kliknemo na ikonico našega H&S layerja in pojavi se nam okno Properties z nastavitvami. Kliknemo na ikonico v obliki dlani in s pipeto v naši fotografiji kliknemo na barvo, ki jo želimo odstraniti, torej na rdečico nekje tam, kjer je najbolj intenzivna. Sedaj Saturation slider v Properties panelu povlečemo skrajno desno v vrednost plus +100 (tako bomo lažje videli, katere barve izbiramo). Po izbiri barve s pipeto se nam je spodaj med dvema mavričnima pasovoma prikazal en slider – tega sedaj z obeh strani dv celoti zožamo, ter ga takšnega premaknemo v eno ali v drugo smer tako, da v naši fotografiji zadanemo predmetno rdečico. Sedaj ta slider z levim in desnim jezičkom malenkost razširimo, da zajamemo tudi rdečici bližnje barvne tone. Ko smo z izborom zadovoljni Saturation slider povleceno nazaj na vrednost 0.

Na vse barve, ki se nahajajo znotraj ožjih dveh črtic, bo naša sprememba, ki jo bomo naedili v naslednjem koraku, vplivala z jakostjo 100%. Na vse barve, ki se nahajajo v območju od črtic do zunanjih dveh jezičkov, pa bo naša sprememba vplivala padajoče (gradientno oz. kot feather) od 100 do 0%. Za boljše razumevanje le-tega vam priporočamo ogled našega videja, hehe! ?

 

3. V tretjem koraku rdečico spremenimo v željen barvni odtenek. Hue slider povlečemo proti desni tako, da se naša rdečica spremeni v željen barvni ton kože, običajno nekje do vrednosti +10. Običajno druge spremembe niso potrebne, a včasih se je potrebno malce poigrati še s Saturation ni Lightness sliderji.

 

4. V zadnjem koraku z masko določimo, kje v fotografiji ne želimo, da naš popravek učinkuje. Kliknemo na masko našega H&A layerja (če je še nima, mu jo pripnemo s klikom na pravokotno ikonico s krogcem spodaj desno na dnu panela z layerji). V naši fotografiji s čopičem s črno barvo pobarvamo območja, kjer ne želimo, da naša sprememba učinkuje oz. z belo barvo tam, kjer pa želimo, da učinkuje.

 

In to je to! V kolikor obdelujemo fotografijo na destruktiven način lahko sedaj H&A layer še združimo (merge-amo) z layerjem z dotično fotografijo (jaz to običajno kar naredim). Zadeva je precej preprosta in zelo rutinska. Ko jo enkrat osvojite vam bo nedvomno občutno skrajšala čas obdelave. Sam nezaželjeno rdečico običajno odstranim v ca pol minute ?.

 

Nekaj koristnih bližnjic pri manipuliranju barvnih tonov:

CTRL+J  =  podvoji izbran layer

CTRL + I  =  invert maske (oz. layerja, odvisno, kaj imamo označeno)

CTRL + SHIFT + I  =  invert selection-a

 

Če imamo označen H&A adjustment layer
CTRL + SHIFT + 2  =  Master, obdelujemo vse barve

CTRL + SHIFT + 3  =  Izberemo in obdelujemo samo rdečo barvo

CTRL + SHIFT + 4  =  Izberemo in obdelujemo samo rumeno barvo itd.

 

D  =  barva ospredja in ozadja se spremenita v belo in črno

X  =  prezrcali barve ospredja in ozadja (npr. bela postane črna, črna pa bela)

 

ALT + Backspace  =  maska (oz layer, odvisno, kaj imamo označeno) se pobarva v nastavljeno barvo za foreground

CTRL + Backspace  =  maska (oz layer, odvisno, kaj imamo označeno) se pobarva v nastavljeno barvo backgrounda

 

SHIFT + Klik na masko  =  vklopi ali izklopi masko

ALT + Klik na masko  =  prikaže masko čez celo fotografijo

CTRL + Klik na masko  =  vse, kar v maski ni 100 % črno se spremeni v selection

 

Fajn obdelujte svoje fotkice in NE POZABITE SI NAREDITI PORTFOLIJA NA NAŠEM SPlETNEM ISKALNIKU FOTOGRAFOV www.wishcam.com, kjer se vam iz  le-tega avtomagično ustvari tudi BREZPLAČNA SPLETNA STRAN! Ja, res je kul zadeva! ;D

 

May the light be with you!

 

Grega,

Ekipa WishCAM

 


Avtor: Grega T. Bohinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja