Kako popravimo kožo v Photoshopu

 

V tem tutorialu se boste naučili, kako v Photoshopu popravimo kožo tako, da ta še zmeraj ostane kar se da naravna. Ta tehnika je fina, kadar popravljate kožo vašim boljšim polovicam, sorodnikom in prijateljem itd. oziroma, kadar pač ne želite doseči efekta foto model, ampak “Aaa, sploh nisem vedel/a, da sem tako lep/a!” :). Hehe, malo šale. A seveda lahko s tole tehniko vaše fotografirance spremenite tudi v 30 let mlajše fotomodele, če želite, haha! Ok, pa gremo kar v akcijo!

 

1. V prvem koraku s kože odstranimo razne mozoljčke, ogrce, nezaželjene pege in bradavice, včasih tudi kakšne gubice, dlake ipd. Za to uporabimo orodja Patch Tool, Healing Brush Tool, lahko tudi Stamp Tool ipd.

 

2. naslednjem koraku se poigramo s svetlostjo kože, jo morda na nekaterih delih posvetlimo, drugod potemnimo. Kar želimo doseči je, da so prehodi med svetlimi in temnimi deli kože nežni in postopni (recimo na čelu in licih). Za to so primerna različna orodja in tehnike, sam se najraje poslužim tehnike, kjer dupliciram layer s fotografijo ter mu nastavim blend mode na Screen (za svetlenje) in Multiply (za temnenje), mu dodam masko, jo pobarvam v črno in nato s čopišem (brushom) v maski enostavno pobarvam območja, ki jih želim posvetliti oz. potemniti. Koristna bližnjice pri delu z maskami so:

 

D  =  barva ospredja in ozadja se spremenita v belo in črno

X  =  prezrcali barve ospredja in ozadja (npr. bela postane črna, črna pa bela)

CTR + I  =  invert maske (oz. layerja, odvisno, kaj imamo označeno)

ALT + Backspace  =  maska (oz layer, odvisno, kaj imamo označeno) se pobarva v nastavljeno barvo za foreground

CTRL + Backspace  =  maska (oz layer, odvisno, kaj imamo označeno) se pobarva v nastavljeno barvo backgrounda

SHIFT + Klik na masko  =  vklopi ali izklopi masko

ALT + Klik na masko  =  prikaže masko čez celo fotografijo

CTRL + Klik na masko  =  vse, kar v maski ni 100 % črno se spremeni v selection

 

3. Sedaj se poigramo z barvnimi toni kože, običajno tukaj odstranimo nezaželjene rdečice na obrazu in rokah. Te se največkrat pojavljajo na licih, vratu, okrog ušes in nosu, malenkost okrog oči ter na dlaneh. Tudi tukaj obstaja več tehnik za odstranjevanje nezaželjenih odtenkov kože, sam za odstranjevanje rdečice največkrat uporabim kar Hue and Saturation adjustement layer, kjer rdečo barvo zavrtim za ca +5 v desno (pomik sliderja), ter nato spet v maski pobarvam območja na koži, kjer želim, da ta popravek učinkuje.

 

4. V zadnjem koraku se poslužimo tehnike Frequency Separation, ki ima sicer ful fancy ime, hehe, pa sploh ni takšnen bavbav. V tej tehniki z bluranjem gladimo kožo in njene barvne ter svetlobne prehode tako, da še zmeraj ohranjamo vse mikro detajle kože, kot so pore ipd.

Najprej dvakrat dupliciramo layer z našo fotografijo, spodnjega zabluramo za 20px do 30px in ga preimenujemo npr. v »Blur«. Zgornji layer preimenujemo npr. v »Detajli«, ter na njem izvedemo operacijo Apply Image, ki se nahaja v meniju Image>Apply Image. V pogovornem oknu, ki se nam prikaže v okencu Layer označimo naš layer Blur, v okencu Blending označimo Subtract, v okencu Scale vnesemo številko 2 in v okencu Offset številko 128. V kolikor obdelujemo 8 bitno fotografijo bo morda potrebno odkljukati funkcijo Invert ter Blending nastaviti na Add, Offset pa na 0. Rezultat, ki ga morate dobiti je siva slika, v kateri se vidi kontura detajlov (podobno High Pass filtru, če ga morda že poznate). Funkcijo potrdite, torej klik na ok in sedaj dobljenemu layerju nastavite blend mode na Linear Light. Kar ste dobili oz. bi morali dobiti je vašo originalno fotografijo. A pozor! Ta dva layerja skupaj vam dasta le izgled originalne fotografije! Če you ločeno malo vklopite in izklpite boste videli, kakšna sta v resnici.

Sedaj je smiselno ta dva obdelovalna layerja združiti v grupo s klikom na mapico spodaj desno v panelu z layerji in na vrsti je ta zabavani del! ? Z Lasso toolom, kateremu zgoraj nastavite Feather na recimo 5px, označite del kože, ki ga želite zgladiti. Pri tem pazite, da ne zajemate detajlov, kot npr. delčke oči ali obrvi, lase ipd.. Označen del z Gausian Blurom zablurate za 10px do 20 px. S tehniko označevanja in blurajna nadaljujete, dokler niste zadovoljni z rezultatom. Zelo uporabna bližnjica je CTRF + F, ki vam ponovi zadnji filter, ki ste ga naredili, v našem primeru je to bil torej Gausian Blur.

Po potrebi si lahko layer Detajli izklopite in barvo ter svetlobne prehode popravljate neposredno na layerju Blur. V layerju Detajli pa lahko še popravite kakšne pozabljene mozoljčke, gubice, pegice ipd.

Ko ste z rezultatom zadovoljni lahko celotni grupi zmanjšate Opacity za nekaj procentov (sam običajno dam kar na 50% do 75 %, ker zmeraj premočno zabluram hehe).

In to je to! ? Zadeva je precej preprosta in zelo rutinska. Ko jo enkrat osvojite vam bo nedvomno občutno skrajšala čas obdelave. Bistveno pri tej Frequency Separation tehniki je, da jo uporabite z občutkom, da efekt ni premočan, sicer bodo vaši foto modeli izgledali kot »Plastične  lutke«, kot se radi pošalimo hehe. Sam recimo moškim ne gladim kože, sploh.

 

Tukaj si lahko Frequency Separation tehniko prenesete tudi v obliki Photoshop akcije (klik).

Tukaj pa si lahko prenesete še vzorčno fotografijo.

 

Akcijo si med svoje akcije importirate tako, da v panelu z akcijami kliknete na hamburger meni zgoraj desno (štiri vodoravne črtice) ter kliknete na Load Actions in izberete to našo akcijo.

 

Fajn obdelujte svoje fotkice in NE POZABITE SI NAREDITI PORTFOLIJA NA NAŠEM SPlETNEM ISKALNIKU FOTOGRAFOV www.wishcam.com, kjer se vam iz  le-tega avtomagično ustvari tudi BREZPLAČNA SPLETNA STRAN! Common, kje pa še te to dobite čuj! ;D

 

May the light be with you!

 

Grega,

Ekipa WishCAM

 


Avtor: Grega T. Bohinc

Mnenja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja