Kako obdelamo oči v Photoshopu

Oči obdelamo različno glede na njihovo velikost v fotografiji in glede na to, kako močno jih želimo izpostaviti. V nekaterih fotografijah je dovolj, če so samo “očiščene”, v nekaterih pa želimo, da kar “sijejo”.

Pri obdelavi oči vseh velikosti v fotografijah lahko postopamo tako, da najprej obdelamo okolico oči, torej kožo, obrvi, lase ipd, nato pa se z obdelavo pomikamo zmeraj bolj proti sredini očesa, šarenici in zenici.

 

Obdelava okolice oči – kožni popravki in drugo

Očistimo kožo nezaželjenih nepravilnosti. Z orodji Patch tool, Healing brush tool, Spot Healing brush tool in Stamp tool odstranimo razne nezaželjene kožne nepravilnosti (mozoljki, pegice, pore, ogrci, gubice itd.). Z raznimi orodji posvetlimo podočnjake, hitra in enostavna tehnika je s Clone stamp toolom, kateremu blend mode nastavimo na “lighten”.

Potemnitev vek

Veke lahko potemnimo z različnimi orodji, adjustment layerji ipd. Ena izmed možnosti je dupliciranje layerja s fotografijo, kateremu nastavimo blend mode na “multiply”, mu pripnemo črno masko, jo označimo in nato s čopičem bele barve v fotografiji barvamo po vekah, kar jih potemni.

Potemnitev mikrosenc v očesu in okolici

Storimo enako kot v prejšnjem koraku, le da poiščemo in potemnimo razne mikrosence v očesu, kot npr. v stiku beločnice in veke. S to tehniko povečamo “globino” očesa. Ta korak je primeren za bližnje motive oči.

Obdelava beločnice – beljenje in odstranitev žilic ter drugega

Beločnico načeloma razbarvamo s Hue & Saturation adjustment layerjem. Običajno, razbarvamo barve, kot so rumena, rdeča in magenta … beločnico je potrebno pobeliti “percepcijsko”, to pomeni, da ta mora “izgledati” belo, čeprav je v fotografiji dejansko morda modra.

Obdelava šarenice – ostrenje, svetlenje, barve in kontrasti

Šarenico poostrimo, lahko s High Pass filtrom ali kakšnim drugim orodjem. Pri tem stremimo k temu, da dobro povdarimo njena obstoječa mišična vlakna – to seveda, če je dovolj velika v fotografiji in že primerno  ostra. Nato jo primerno posvetlimo in s črno bolj ali manj ojačamo njen rob. Barve ojačamo ali ustvarimo (funkcija Colorize) s Hue & Saturation adjustment layerjem. Kontrast dodamo s Curves adjustment layerjem, kjer črto v histogramo spremenimo v znano S-linijo (ang. S-Curve). Pri vseh naštetih layerjih si pomagamo z maskami.

Digitalni makeup

Za digitalni makeup se ponovno lahok poslužiom Hue & Saturation adjustment layerja in funkcije “Colorize” ter maske, s pomočjo katere določimo željena območja barvanja, torej veke, pod obrvmi itd. V tem koraku se običajno pokaže potreba po dodatnem temnenju, kjer si spet lahko pomagamo z dupliciranimi layerji in Multiply blend mode-i in maskami, ali pa Levels adjustment layerji itd. Digitalni makeup je morda primernejši za fotografije, v katerih so oči dovolj velike oz. nekako bistvene.

Končni popravki, svetloba, barve, ostrina itd…

V tem koraku se odločimo, kako zelo želimo, da oči izstopajo iz obraza oz. ne-izstopajo. To je povsem odvisno od naše “kreativne odločitve”. Uporabimo lahko Curves, Levels ali pa kakšne druge adjustment layerje ali tehnike, ter, najbrž – maske! 🙂

 

Vaša kreativna odločitev!

Kako boste obdelali oči je seveda povsem na vas in vaši kreativni viziji. Zgoraj omenjeni koraki so primerni za obdelavo vsakršnih oči v vaših fotografijah. Od njihove velikosti v fotografiji je odvisno, kako v detajle se boste spustili pri svoji obdelavi.

Kako smo posneli to fotografijo?

Če vas zanima, kako smo posneli te dve fotografiji, kakšno opremo smo uporabili in kakšne nastavitve, preberite si fotografov – Alešov blog tukaj!

 

Želimo vam obilo lepo obdelanih oči! 😀


Avtor: Grega T. Bohinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja