BLOG: 100 napotkov za boljšo fotografijo

Dober teden dni nazaj sva z Grego debatirala o tem, kaj bi vam lahko povedala v naslednjem WishCASTu in padla je ideja, da začnemo na začetku: torej pri osnovah fotografije. Ker pa se zavedava, da nas spremljate tako začetni kot tudi izkušeni fotografi, sva tematiko seveda morala zastaviti tako, da narediva nekaj, kar bo zanimivo za vse tipe poslušalcev in bralcev. Odločila sva se, da poiščeva 100 napotkov za boljšo fotografijo!

 

Do sedaj je tukaj zbranih prvih 80 nasvetov za boljšo fotografijo. Prvih 20 napotkov lahko slišite tukaj, drugih 20 pa tukaj, tretjih 20 tukaj in četrtih 20 tukaj!
Ker sva zelo radovedne narave in rada slišiva mnenje drugih, bova vesela, če nama pustite kakšen komentar! Hvala 🙂

 


1. Najdi svoj žanr

Vsak žanr (zvrst fotografije) ima neke specifike, ki zahtevajo specifično opremo (pokrajina – široki kot, živali v divjini – telefoto, ipd.). Prej kot ugotovimo kaj želimo delati, lažje se na to koncentriramo, prilagodimo opremo, vložimo v to specifiko več časa in energije, kar pomeni, da se posledično dvigne tudi kvaliteta naših fotografij. Učimo se stvari, ki so pomembne za izbran žanr in ne kar vsega povprek; ta žanr postane naš ‘trademark’, nekaj po čemer nas ljudje prepoznajo in ločijo od drugih fotografov. Ko najdemo svoj žanr in to delamo res s strastjo, nas tudi ob večjih preprekah oz. težavah ta strast žene naprej.

 

2. Išči svetlobo

Svetloba je tista, ki da fotografiji osnovni pomen, brez nje pravzaprav sploh ni fotografije. S svetlobo ustavarjamo zgodbo in različni tipi svetlobe (mehkoba, trdota, barva), glede na prostor, pripovedujejo svojo zgodbo. Isti subjekt v istem okolju a z drugačno osvetlitvijo, bo govoril popolnoma drugačno zgodbo in to je čar igre s svetlobo.

 

3. Analiziraj svoje stare fotografije

S tem, ko se vračamo nazaj vidimo svoj napredek, vidimo kako smo kot fotografi in oseba zrasli in se razvili. Dobimo občutek za to kje smo bili, vidimo kako smo stare fotografije obdelovali in kaj smo spremenili. Hkrati vidimo tudi kaj nam trenutno ni všeč, da lahko v bodoče popravimo. Pozorni moramo biti na posamezne elemente, ostrino, barve, ali je osvetlitev primerna, ali je vsebina fotke primerna, je subjekt dobro izpostavljen ipd.


4. Ne zamudi trenutka (ne samo fotkat)

Včasih je potrebno fotoaparat tudi odložiti in pogledat kaj se dogaja. Fotkat na slepo in samo zato, da imamo fotke nima nekega smisla –  potrebno je gledat kaj delamo in zraven razmišljati. Nič nam namreč ne pomaga, da imamo 1000 povprečnih fotk, če bi lahko samo s tem, da razmišljamo kaj se dogaja, kaj sledi, kako bomo naredili kompozicijo, kateri trenutek želimo ujeti, dobimo tistih par res res res dobrih fotk. Tukaj res velja, da je kvaliteta pred kvantiteto. IN! V post produkciji porabimo dosti manj časa, če se ukvarjamo z 10 fotkami, namesto s 1000 🙂

 

5. Pojdi fotkat zjutraj ali zvečer

Urbano okolje, narava in ostalo, je popolnoma drugačno zjutraj/zvečer kot čez dan, saj je svetloba popolnoma drugačna. Stvari, ki so prej mogoče bile nezanimive, skrite, sedaj postanejo zanimivi motivi. Svetlobo lahko uporabimo na več različnih načinov: kot direktno osvetljen subjekt, ali pa subjekt osvetlimo od zadaj in dobimo t.i. ‘rim light’. Je topla, rumenkasta, sence pa lahko tudi difuzne. Ker relativno hitro mine, je to tudi dobra vaja hitrih reakcij, idej in sprememb nastavitev. To časovno okno te čarobne svetlobe imenujemo ‘Golden hour’ in je med fotografi izjemno popularna. Pa tudi prav poseben občutek se je vstati res zgodaj in loviti prve sončne žarke ali pa čakati sončni zahod – vse to da še nek dodaten pridih fotkam; tudi ko jih obdelujemo imamo do njih čisto drug odnos in tudi to se od pogledu na njih začuti.


6. Vadi ‘recompose’ oz. prekadriranje

Včasih zmanjka fokus točk ob robu, včasih preprosto ni časa za premikanje fokusa v fotoaparatu, včasih pa si preprosto želimo doseči drugačno kompozicijo kot je možna, izključno s premikanjem fokusa – v vseh teh primerih nam pride prav prekadriranje oz. ‘recompose’. Preprosto sfokusiramo željeno točko, pristisnemo ‘focus lock’ in prekadriramo. Tukaj je zelo priročna tudi funkcija ‘Back button focus’, ki jo je fino malce povaditi. Pomembno je torej paziti na kadre in o njih razmišljati, vadit ‘recompose’, da veš kako ga uporabiti, da nastanejo fotografije – če imaš pred seboj hitro premikajoče se subjekte (recimo živali ali otroke) in ne veš kako in kaj, boš zamudil moment, ker si prekadriral. Bistvo rekompozicije je v tem, da ob najprej fokusiramo na naš objekt, nato izklopimo (auto) fokus ter prekadriramo v željen kader.

 

7. Perfekcioniraj svoj ‘exposure triangle’

Fotkanje v Manual modusu, znanje o tem kaj dela iso/zaslonka/zaklop – ker ko vemo kaj dela katera zadeva in kako, bomo v danem trenutku lahko primerno menjal nastavitve oz. reagirali glede na spremembo situacije. Včasih je potrebno tudi kompenzirati – znižati hitrost zaklopa, zato, da ni potrebno dvigniti ISO – poznavanje ‘exposure triangla’ pomeni sigurnost, da bo fotka še vedno odlična. Vsak element tega trikotnika ima nek svoj kreativni efekt; z zaslonko nastavljamo globinsko ostrino , z zaklopom zamrznemo čas oz. gibanje in z ISOm uravnavamo koliko ambientalne svetlobe bomo zajeli v fotografijo v razmerju z neko dodatno svetlobo (npr. to iz bliskavice).

 

8. Ko gledaš skozi okular imej odprte oboje oči

Večina fotografov nas skozi okular gleda z enim očesom, a če odpremo oboje oči smo bolj dovzetni za dogajanje v okolju. Tako lahko vidimo kaj prihaja v naš kader in se pripravimo na pritisk sprožilca ob točno pravem trenutku. Ta način fotografiranja deluje za street, wildlife in tudi portretno fotografijo – pri slednji nam to lahko pomaga vzdrževati kontakt s subjektom, saj ima le-ta občutek, da ga še vedno gledamo.


9. Nauči se uporabljati ‘exposure compensation’

Kadar uporabljamo katero koli funkcijo, ki avtomatsko nastavlja določene parametre, z ‘exposure compensation’ vplivamo na svetlost fotke; jo posvetlimo ali potemnimo.
Grega to v podcastu super razloži, tako da za boljšo razlago priporočam poslušanje 🙂   Poslušaj tukaj!


10. Fotografiraj kar imaš rad

Če delamo to kar imamo radi se to v fotografijah čuti, imajo drugačen pridih, namen, stil – se bolj potrudimo. Raje se o tem izobražujemo, kar pomeni, da tudi hitreje napredujemo. In če delamo nekaj kar imamo radi, bomo nadaljevali tudi takrat, ko bo težko in se bo treba potruditi.

 

11. Išči refleksije

Refleksije najdemo vsepovsod: v vodi, steklu, kozarcih, ogledalu… In nam dajo drugač zorni kot, neko novo perspektivo. Znajo nas presenetit, zato je fajn, da jih vključujemo v svojo fotografijo.

 

12. Uporabljaj reflektor

S tem mislimo na odbojnik svetlobe, ki pomaga izpostavit subjekt, nan vrže lepšo svetlobo, ustvari sence itd. Večji reflektor/odbojnik kot imamo, boljše je – vedno se ga namreč lahko uporabi samo en del, težko pa ga bomo zvečali, če je premajhen.

Vir: shawacademy


13. Izoliraj detajle

Uporabljajmo čim bolj odprto zaslonko, da pokažemo samo podrobnost določenega subjekta. S tem ustvarimi nek poseben čar, saj gledalcu omogočimo uporabo domišlije oz. ga k temu spodbudimo. Ljudje imamo radi, da ne vemo vsega in da si kakšno stvar zamislimo sami.
Detajle lahko izoliramo tudi s kadriranjem, izborom leč, ali samo z zvrstjo fotografije.


14. Vodni žig naj bo čim manjši in čim bolj diskreten

Velik vodni žig moti fotko, kompozicijo in celoten flow, ker vleče nase pozornost, kar pa ni ali naj ne bi bila poanta vodnega žiga. Majhen in diskreten vodni žig se bo lepo zlil s fotko, še posebej, če ga placiramo tako, da paše v kompozicijo – v bistvu lahko fotki doda še prav posebno noto in tisto piko na i. Poanta vodnega žiga je namreč ta, da fotko zaščiti oz. da nosi vidni znak lastništva fotke.

 

15. Poskrbi, da se fotografiranec sprosti

Vsi si za uspešno zaključeno fotografiranje želimo spontanih, nasmejanih in lepih fotografij, in če kot fotograf ne poskrbimo, da je naš subjekt pred objektivom sproščen, bodo fotke to odražale. Velja, da je ob sproščenem subjektu sproščeno vzdušje, kar pomeni, da je fotkanje bilo uspešno in bo stranka zadovoljna, to pa pomeni, da se bo še vrnila ali nas priporočala dalje.
Dostikrat je super, če se lahko s stranko prej dobimo, se spoznamo, med fotkanjem se z njimi pogovarjamo, vprašamo kaj jim je všeč, s čim se ukvarjajo. Večinoma je super, če se pohecamo, fotoaparat puščamo nizko – ob strani, da ni fokusa na njem.

 

16. Bodi vztrajen in potrpežljiv

Fotografi ne postanemo čez noč, potrebno je delo in vztrajnost. Na poti bo vedno dosti vzponov in padcev, to je naravni proces učenja. S tem ko vztrajamo se učimo in vztrajnost nam daje samozavest in izkušnje. Grega tudi pravi, da je vedno treba it ‘step by step’ in pri fotografiji še to toliko bolj velja.

 

17. Krši pravila

Pravila se naučimo, zato da jih lahko kršimo – treba je vedeti kako in zakaj se stvari delajo, preden gremo po svoji poti in pravila kršimo. KO pa enkrat gremo po svoji poti in kršimo pravila, pa se naučimo ogromno novega o sebi in svetu, ki ga fotografiramo.

 

18. Uporabljaj različne filtre (ND, polarizacijski itd.)

Vsak filter ima nek namen in uporaba filtrov lahko izboljša našo fotografijo. Ne glede na izbor filtra (ND, polarizacijski ipd.) pa velja, da NI vredno šparati in je boljše vzeti res kvalitetne (in posledično dražje) filtre, saj ti ne bodo popačili fotke, ampak bodo le služili svojemu namenu. Zakaj bi namreč pred več sto eurov drage leče dali steklo (plastiko), ki je najbolj poceni? Nima nekakšnega smisla.

 

19. Long Exposure

Fotografija z dolgim časom oz. dolgo odprtim zaklopom, pri kateri želimo imeti svetlobo, ki se vleče (recimo avtocesta in svetlobne črte od avtomobilov), ali vodo, ki izgleda svileno. Osnovni napotki so, da uporabljajmo stojalo, mirror lock up, na stojalo obesimi utež, da ne prihaja do tresljajev zaradi vetra, uporabimo sprožilec ali timer in imej imamo nižji iso.


20. Uporabljaj ‘DOF preview’

Ko gledamo skozi okular je zaslonka vedno na polno odprta, zato bokeh že vidimo. Če imamo tako f8 bomo videli isto kot pri f1.8 – nimamo torej občutka kako pa je, ko je dejansko zaslonka na f8. Če uporabimo DOF preview gumbek, pa zaslonko zapremo na delovno vrednost, torej recimo na f8. Sliko bomo videli sicer temnejšo, bo pa vidna globinska ostrina.

Tako! To je bilo privih 20 nasvetov za boljšo fotografijo!

Če vas zanima najin pogovor na to temo, najdete ta WishCAST na tej povezavi!

 



Avtor: Isa Gavin

Mnenja

  1. Super, poučno in zraven še zabavno.

    Odlično, da lahko v slovenskem jeziku poslušaš kar je bilo do sedaj dosegljivo samo a angleščini. Samo tako naprej:)

    lp. Tine

    1. Hvala! 😀
      Točno to je tudi namen! Ustvarjati vsebine, ki so drugače dosegljive samo v angleščini, v slovenščini in hkrati narediti zadeve zanimive in zabavne!

  2. Zelo zanimivo, poučno in uporabno. Našel pred kratkim in mi bo kar v pomoč pri nadalnjem delu v fotografiji…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja