BLOG: 100 napotkov za boljšo fotografijo

61. Najprej investiraj v znanje, potem v opremo

Dobra oprema sicer prinese nove možnosti, a kaj nam pomagajo možnosti, če jih ne znamo izkoristit. Več kot kot imamo znanja (o opremi, kompoziciji, postprodukciji idr.), bolje lahko izkoristimo opremo, da naredimo res dobro fotko. Vsak dan se lahko naučimo nekaj novega, bodisi skozi branje blogov, gledanje videjev oz. tutorialov, lahko se prijavimo na razne fotografske portale, ali pa celo investiramo v študij. Če najprej investiramo v znanje tudi privarčujemo na opremi, saj vemo kaj bomo kupili in zakaj.

 

62. Išči in uporabljaj t.i. “Leading lines”

“Leading lines” oz. vodilne črte, so ena izmed zvrsti kompozicije v fotografiji, kjer gledalčev pogled vodijo linije. Oči sledijo vertikalnim, paralelnim, diagonalnim in močnim horizontalnim linijam, kot so recimo mosti, tirnice, zgradbe, ceste, reke…
Pri uporabi te zvrsti kompozicije ima gledalec občutek, da je sam prisoten oz. da stoji v fotografiji.
Ločimo “Leading lines” in “Leading path”: “Leading lines” oz. vodilne črte gledalca peljejo do točke interesa v fotografiji, “Leading path”, pa nas pelje v neznano oz. v točko, ki izgine.

63. Kopiraj fotografa, ki ga obožuješ

S tem se namreč naučiš poustvariti stil, kompozicijo, svetlobo, iščeš podobne motive, barve in drugo. Vse to ti kasneje pride prav, ko razvijaš lasten stil. Ob kopiranju načina fotografiranja, pa je priporočljivo pogledati tudi področje marketinga, kakšen je pristop, kakšen nagovor ljudi, kdaj so delane objave na socialnih omrežjih ipd. Vso to znanje pa pripomore k temu, da izboljšaš svojo fotografijo.

 

64. Poznaj “Metering mode” svoje kamere

Če poznamo vse različne “Metering mode” svojega fotoaparata, bomo ob različnih situacijah lahko primerno prilagodili zajem svetlobe in se bomo tako lahko brez zadržkov zanesli na fotoaparat.

 

65. Uporabi burst (continuous) mode za fotografiranje nepredvidljivih subjektov

Burst mode je izredno uporabna nastavitev kadar želimo fotografirati subjekte kot so recimo otroci, živali, razne športe, če nekdo skače, teče in pa tudi dogodke. Predvsem zato, ker nikoli ne vemo kdaj bodo ljudje na fotkah imeli oči zaprte – sploh če gre za skupino ljudi.

 

66. Uporabi objektive s fiksno goriščno razdaljo

Objektivi s fiksno goriščno razdaljo imajo bolj odprto zaslonko in zaradi tega spuščajo do senzorja več svetlobe, imajo posledično večji in lepši bokeh, boljšo ostrino in barve. Boljša je tudi kvaliteta fotografije, manj je aberacij in manj distorzij. Večinoma so lažji in manjši od zoom objektivov, hitro dobimo občutek kje v prostoru se s katerim objektivom nahajamo in kdaj moramo katerega uporabiti. Prav tako pa se zaradi fiksnega objektiva premikamo dosti več, kar nam koristi pri iskanju novih kotov in drugačnih kompozicij.

 

67. Med fotografiranjem portreta se povezuj z osebo

Navadno začnemo s small talk-om, se zanimamo kdo oseba je, kaj dela, kakšne ima hobije ipd., saj se tako z osebo spoznamo in se vsi zato lažje sprostimo. Super je, če se ji probamo energijsko prilagoditi, a ostati še vedno na malenkost višjem “vajbu”, saj jo tako lahko vodimo. Stranko tudi vedno gledamo v oči, izrazimo svoje navdušenje, jo pohvalimo in ji povemo, da ji gre super. Njeno počutje se bo namreč vedno zrcalilo na fotografijah. Poskrbeti pa moramo tudi za pavze, če so potrebne, za hrano, pijačo, stranišče, preverit temperaturo prostora (da ni prevroče/premrzlo).

68. Najprej fotkaj v glavi, šele na to s fotoaparatom

Super je, če si najprej zamislimo sceno, zgodbo, kompozicijo, vemo kakšno svetlobo potrebujemo, kakšne poze ipd.
Zamislimo si pribljižen potek šutinga, tako da vmes nismo zgubljeni in se ne znajdemo na točki, kjer ne vemo dalje. 

 

69. Uporabljaj HSS (High speed sync)

Kadar uporabljamo fleše imamo navadno pri času nad 1/250 (pri nekaterih fleših že pri 1/125, pri drugih šele pri 1/320) na fotografiji vidne črne črte, oz. tako imenovan “banding”. Ta nastane ker se zaklop zapre preden je svetloba fleša dosegla celoten senzor. Da se temu izognemo lahko uporabimo HSS. V tej funkciji fleš deluje kot stroboskop, torej utripa in s tem simulira konstantno luč. Čeprav je HSS super uporaben kadar recimo želimo fotografirati z zelo odprto zaslonko, a se nam zaradi tega čas zelo skrajša (recimo na 1/2000), slaba lastnost HSS-a pa je zmanjšana moč in večje gretje fleša. 

 

70. Izdelaj portfelj okrog ene barvne palete

Portfelj, ki je izdelan okoli ene barvne palete izgleda bolj zaključen, stilsko dovršen in ima zgodbo. Za izdelavo takšnega portfelja smo lahko že v osnovi pozorni na barve v ozadju in na subjektu, ter v postprodukciji držimo konstanten edit.

 

71. Pri portretih bodi pozoren na to, kaj delajo roke

Pozicija rok nosi močnejše sporočilo kot izraz na obrazu, zato je pomembno vedeti, kaj roke sporočajo. Pri ženskah želimo prikazati eleganco in lahkotnost, zato jo vodimo skozi vsakdanje gibe (recimo, da si popravi pramen las) in jo spomnimo, da naj bodo dlani sproščene. Na drugačen način bomo pozirali tudi zaljubljen par, kot recimo dva brata ali sestri. Poleg rok pa tudi prsna ravnina, bljižina in nagib glav, igra pomembno vlogo na katere je potrebno biti pozoren.

72. Portrete fotografiraj z objektivi daljšimi od 50mm

Objektivi, ki so krajši od 50mm, torej širokokotni objektivi, subjekt deformirajo, ga naredijo širšega in hkrati zajamejo še okolje. Objektivi, ki so daljši od 50mm pa subjekt kompresirajo, prikazujejo elemente bolj v ‘pravi’ velikosti in delujejo laskajoče. Hkrati pa imamo tudi večji bokeh in posledično večjo izolacijo subjekta.

 

73. Uporabi svetlobo iz okna

Svetloba, ki prihaja skozi velika okna je lahko zelo lepa in izjemno uporabna. Če je premočna oz. direktna, jo s pomočjo zaves lahko omehčamo in dobimo velikanski softbox. Na drugi strani lahko uporabimo še odbojnik in razbijemo močnejše sence, če te nastajajo. S pomočjo svetlobe iz okna lahko delamo vse možne osvetlitve, od loop, flat, dramatično, silhuete, rim light ipd.. Je super vaja.

 

74. Uporabljaj “tunnel effect” za ustvarjanje dobre svetlobe/kompozicije

Kompozicijsko govorimo o “tunnel effect”-u kadar smo v tunelu, drevoredu, cesti, ulici, tirnicah, vzporednih ograjah – običajno centralna kompozicija (ni pa nujno). Svetlobno pa govorimo o meji med temnim in svetlim, na prelomu svetlobe, ko recimo pridemo iz garaže, tunela, zavetja, torej iz temnega na svetlo, kjer je ozadje temno, subjekt pa dobro osvetljen.

75. Uporabljaj pravilen White Balance

Tudi kadar fotografiramo v RAW-ju je pomembno pravilno nastavljati White balance, saj se predogledi, ki jih imamo na zaslonu naše kamere tvorijo v JPEG-u in tukaj je vedno fajn, da vemo kakšne barve imamo, torej da vidimo dejansko sliko, ki smo jo naredili. Še bolj pomembno je to pri fotografiranju v JPEG formatu, saj se tam informacija zapiše v datoteko in jo v postprodukciji dosti težje popravimo, saj smo zelo omejeni. Ob vsem tem pa je pravilen White balance pomemben tudi kadar fotkamo za stranke in jim pokažemo fotografije že na samem fotkanju. 

 

76. Ko zaključiš s šutingom, daj takoj polnit baterije

Prehitro se zgodi, da pozabimo napolniti baterije in pridemo na shooting s prazno baterijo, tako da je zelo zelo zelo pomembno, da baterije polnimo po vsaki uporabi fotoaparata.

 

77. Ko zaključiš s šutingom takoj prenesi fotke na računalnik

Vedno je dobro fotografije takoj prenesti na računalnik in narediti tudi varnostno kopijo, saj se kartice hitro zmešajo, ali pozabimo kaj smo že prenesli in česa ne. Hitro nastane zmeda in držanje reda je tukaj še toliko bolj pomembno.

 

78. Pojdi fotografirat stvari, ki jih ne maraš in naredi iz tega nekaj zanimivega

Vsakič, ko delamo nekaj česar ne maramo, se potisnemo iz cone udobja, se s tem naučimo nekaj novega in se izboljšamo. Zato je vedno super, da se izpostavimo novim situacijam in napredujemo.

 

79. Prepreči zamegljene slike, tako da nastaviš hitrost zaklopa na dvakratnik goriščne razdalje leče

Pri fotografiranju statičnih objektov iz roke velja pravilo, da je hitrost zaklopa dvakratnik goriščne razdalje leče, da dobimo ostre fotografije, brez “motion blur”-ja. Če imamo 50mm, se pogovarjamo torej o 1/100, če 200mm pa vsaj 1/400, čeprav po izkušnjah raje uporabljava vsaj trikratnik, da sva sigurna, da v fotografiji ne bo “hand shake”-a.

 

80. Vedi kdaj uporabljati bolj odprto in kdaj bolj zaprto zaslonko

Odprto zaslonko uporabljamo kadar želimo izolirati subjekt, saj imamo majhen DOF (dept of field). 
Zaprto zaslonko uporabljamo kadar želimo povedati zgodbo, torej želimo celoten kader imeti v fokusu. Tukaj uporabimo f13 in navzgor in sicer recimo za landscape, ali ko fotografiramo lučke. Ker bomo potrebovali daljši čas, je tukaj dokaj obvezna oprema tudi tripod.
Obstaja pa tudi tako imenovan “sweet spot” leče, kjer ima leča svojo optimalno ostrino, kontrast, barve: to je navadno med f7 – f9 (seveda od objektiva do objektiva drugače).

In četrtih 20 najdete tukaj!


Avtor: Isa Gavin

Mnenja

  1. Super, poučno in zraven še zabavno.

    Odlično, da lahko v slovenskem jeziku poslušaš kar je bilo do sedaj dosegljivo samo a angleščini. Samo tako naprej:)

    lp. Tine

    1. Hvala! 😀
      Točno to je tudi namen! Ustvarjati vsebine, ki so drugače dosegljive samo v angleščini, v slovenščini in hkrati narediti zadeve zanimive in zabavne!

  2. Zelo zanimivo, poučno in uporabno. Našel pred kratkim in mi bo kar v pomoč pri nadalnjem delu v fotografiji…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja