BLOG: 100 napotkov za boljšo fotografijo

81. Na stojalo obesi nahrbtnik

Boljša stojala pridejo opremljena z haklčkom na sredini, z namenom, da se nanj obesijo uteži, ki stabilizirajo tripod. Da s sabo ne nosimo uteži, lahko vedno uporabimo tudi svoj nahrbtnik. Dodatna obtežitev stojala je vedno priporočljiva, sploh kadar imamo na njem daljše leče, kadar teren ni popolnoma raven in kompenziramo višino z nogicami, kadar piha veter, ali kadar nismo skozi ob stojalu. Pravzaprav nasplošno velja, da je stojalo vedno res fajn stabilizirati.

 

82. Na teksturo gledaj kot 2D kanvas

Kadar smo na terenu torej fotografiramo od zunaj gledamo na ozadje kot na platno: kadriramo tako, da izločimo vse moteče elemente in ustvarimo občutek enotnosti prostora. Smo recimo v parku in fotografiramo par med jesenskim listjem. Okoli so še druga drevesa, klopce, koši ipd. Mi izberemo naš kader tako, da je par le v listju in s tem ustvarimo občutek, kot da je tam bilo le to.

 

83. Preberi navodila za uporabo

Ko preberemo navodila za uporabo dostikrat izvemo stvari, ki jih drugače ne bi izvedeli nikjer. S tem si morda olajšamo kakšno zadevo, ali skrajšamo oz zmanjšamo delo.

 

84. Naj bo v ozadju enoten kontekst

Če skrbimo, da je ozadje enotno oz. da se v njem ne nahajajo moteči elementi, kot recimo koši za smeti, avtomobili in podobno, s tem omogočimo gledalcu, da se popolnoma fokusira na subjekt, ki smo ga želeli prikazati.

 

85. Za makro fotografijo uporabi extension tubes oz. vmesne obročke

Ločimo pasivne in aktivne vmesne makro obročke. Pri aktivnih imamo električne kontakte, ki skrbijo za nastavljanje fokusa in zaslonke, pri pasivnih pa vse nastavljamo sami. Obojni pa nam omogočajo, da iz navadnega objektiva dobimo makro objektiv, ki je lahko relativno dober in relativno poceni pribljižek pravemu makro objektivu.

86. Kalibriraj svoje leče

Ločimo 2 tipa kalibracije: in camera calibration, kjer nastavljamo kalibracijo za dotično lečo in je za celotno območje fokusiranja enaka in kalibracijo preko adapterjev oz. dock-a. Pri tem nastavljamo fokus v sami leči in za različne razdalje – ta kalibracija je bolj natančna.
Seveda pa vedno lahko body in lečo nesemo k proizvajalcu, ki nam jo točno nastavi.
Kalibracija leč je v veliki meri priporočljiva, saj na ta način zagotovimo, da je ostrina vedno na pravem mestu.

 

87. Uporabljaj polarizacijski filter

Polarizacijski filtri so posebno prilagojeni filtiri, ki zmanjšajo refleksije določenih površin, če jih zavrtimo pod določenim kotom. Najbolj popularni so okrogli z vgrajenim vrtljivim elementom, da jih lahko preprosto prilagodimo situacijam. Polarizacijski filtir potemnijo fotko za nekje 1 f-stop, efekt, ki ga dajo v idealnih pogojih, pa je dramatičen. So bolj učinkoviti v ustvarjanju kontrasta med oblaki in nebom, ali odstranitvijo refleksije iz vode in očal, kot čas, ki ga porabimo v postprodukciji.
Slaba stran polarizacijskega filtra pa je, da ob sončnih zahodih pobere lepe barve, ki nastanejo zaradi odboja svetlobe na megli, smogu, ali kje drugje.

 

88. Ustvari občutek globine

Občutek globine lahko ustvarimo na več načinov: z oukvirjanjem, z tremi plani (prvi zameglejn, drugi oster, tretji zameglejn), z vodilnimi črtami, perspektivo, da fotografiramo skozi nekaj (recimo travo), selektivni fokus (torej odprta zaslonka, da imamo bokeh). z barvami (ozadje enotno, barve subjekta so povdarjene).

89. Pri uporabi stojala izklopi image stabilisation

Načeloma velja, da pri uporabi stojala izklopimo image stabilisation, saj lahko mikrovibracije, ki se dogajajo v fotoaparatu povzročijo nepotrebno stabilizacijo, ki vodi v neostro fotografijo. Če je to res ali ne, pa velja presoditi pri vsaki leči posebej.

 

90.  Kakeršno koli vreme: fotkaj!

Različni tipi vremena pomenijo različna počutja (mood) fotografije, različno svetlobo, različne motive in kadre, druge barve, drugo tehniko… Če vreme ne jemljemo kot izgovor, se naučimo odzvati v vsaki situaciji in lahko svojo fotografijo ponovno dvignemo na višji nivo. Pri močnem soncu bomo tako iskali senco, ko je dež opremo pokrijemo, pri zelo mrzlih temperaturah opremo ohladimo (pustimo recimo v avtu) ali otoplimo, če pridemo na toplo, da ne kondenzira ipd.

 

91. Ne opravičuj se, zakaj nekaj ne gre narediti!

Ne glede na to v kakšni situaciji se znajdemo: WORK IT! Ne iščimo izgovorov zakaj česa ne moremo narediti, ampak ‘push it’ in naredimo, ker se vedno splača! To je tisto, ko gremo čez samega sebe, iz comfort zone-a, in potem večinoma ustvarimo stvari, ki so ful awesome in se drugače ne bi zgodile oz. nastale. Pri tem se tudi dostikrat naučimo kaj novega: če nič druga, vsaj to, kaj bomo naslednjič popravili (imeli zraven vse objektive, izbrali drugo uro za fotkanje, drugo lokacijo…). PLUS: prisiljeni smo uporabit kreativnost, domišlijo…

 

92. Vse potrebno pripravi še preden pride stranka/model na set

Preden pride stranka oz. model pripravimo opremo, sceno, rekvizite, skratka vse, kar bi potrebovali, saj tako izpademo profesionalno, pripravljeno in damo dober vtis, kar pa stranke zelo cenijo. Hkrati smo tudi sami pomirjeni, skoncentrirani na delo in ne hitimo.

93. Poskrbi, da je fotografija tehnično brezhibna

Kot prvo naredimo kar je treba, da pridobimo potrebno znanje in izpopolnimo svojo fotografijo – tehnično. Torej, da nimam hand-shake-a, da nam štima white balance, da je fotografija ostra, da ni nepotrebnega šuma ipd. Potem se namreč lahko koncentriramo na to kar je glavna poanta fotografije: kreativnost! Na model, na sceno, na nove kote, na iskanje lokacij… ker ko vemo kaj delamo in imamo tehnični know-how se več s tem ne rabimo ukvarjat in lahko popolnoma uživamo v tem kar ustvarjamo.

 

94. Fotografiraj isti motiv pri različnih goriščnih razdaljah

Na ta način dobimo več različnih pogledov, druge kote, gremo bližje, dlje: naredimo isto zadevo bolj zanimivo in dobimo paleto različnih šotov.

 

95. Uporabi fleš za boljše fotografiranje

Večina flešev ima vgrajen tako imenovan ‘focus assist’, kjer fleš za lažje fokusiranje na subjekt meče IR mrežo. To nam predvsem pride prav v low light situacijah, kjer ima objektiv težave s fokusiranjem.

 

96. Uporabi app za izračun globinske ostrine

Na telefon si je možno naložiti aplikacijo, ki nam izračuna globinsko ostrino. Takšna aplikacija koristi predvsem pokrajinski fotografom za izračun oprimalne zaslonke, pri kateri je vse v ostro in v fokusu. Uporabna pa je tudi za portretne fotografe kadar recimo želijo ugotoviti potrebno zaslonko, da je oster celoten obraz in ne samo oči. 

 

97. Bodi pozoren na histogram

Histogram nam pove kaj se dogaja z barvami in njihovo svetlostjo v fotografiji. Na levem delu je črna in na desnem delu bela – v popolnem svetu je histogram ena lepa gora, kjer so od leve do desne vspeovsod zapisane informacije. Ampak, če imamo bel/svetel subjekt, bo histogram bolj desno, in če bolj temen subjekt, bo bolj na levo. Z opazovanjem histograma vidimo če smo vredu osvetlili fotko in predvsem, kje smo pred/pod osvetlili. Kadar nam histogram namreč zgoraj prebija imamo clipping – te informacije so izgubljene, saj niso bile zabeležene in tega nočemo.

98. Na kameri si nastavi čim večji barvni prostor

Poznamo več barvnih prostorov. Za nas fotografe načeloma uporabljamo sRGB, Adobe RGB in ProPhoto RGB. Večji kot je barvni prostor v katerem delamo, več imamo na voljo informacij s katerimi lahko razpolagamo. To nam še posebej pride prav kadar delamo fotomanipulacije in recimo spreminjamo barve. Večji kot je barvni prostor, več odtenkov ene barve imamo na voljo in večja je lahko naša kreativnost.

 

99. Vklopi blinker prežganosti

Ta nam pove kadar pride do ‘clippinga’ – območja kjer smo izgubili informacije nam utripajo. To je seveda zelo uporabno, saj ne rabimo preklapljat v ogled histograma.

 

100. Bodi pozoren na svetlost zaslona na fotoaparatu

Hitro se nam namreč zgodi, da si v temnejših prostorih posvetlimo zaslon, da boljše vidimo fotografijo. Potem pa naložimo fotografije na računalnik in ugotovimo, da smo jih podosvetlili, saj so se nam na zaslonu zdele dovolj svetle. Zato je vedno faj gledati tudi histogram 🙂

 

101. PRIDRUŽI SE WISHCAMu!

-> Ker bomo še naprej ustvarjali vse možne vsebine za izboljšanje fotografije, tutoriale Photoshop-a, Lightroom-a, razne članke, vloge in druge zabavne in poučne vsebine. 
-> Ker vas tako stranke na spletu lažje najdejo in kontaktirajo!
-> Ker si lahko naredite več portfeljev: za vsako zvrst fotografije svojega!
-> Ker je tvoj portfelj tudi tvoja spletna stran!
IN
-> ker smo totally awesome! 😎 

Zadnjih 20 oz. 21 napotkov v podcast obliki, najdete tukaj!



Tako! Pa smo dopolnili vseh 100 nasvetov za boljšo fotografijo!!

Upava, da so vam ti nasveti bili všeč in da vam bo kakšen prišel prav! Vesela boma kakšnega komentarja, predloge, kritike, skratka česarkoli kar nama lahko pomaga to rubriko še izboljšati!

Hvala za branje!

Pozdravčki,
Isa & Grega,
Ekipa WishCAM


Avtor: Isa Gavin

Mnenja

  1. Super, poučno in zraven še zabavno.

    Odlično, da lahko v slovenskem jeziku poslušaš kar je bilo do sedaj dosegljivo samo a angleščini. Samo tako naprej:)

    lp. Tine

    1. Hvala! 😀
      Točno to je tudi namen! Ustvarjati vsebine, ki so drugače dosegljive samo v angleščini, v slovenščini in hkrati narediti zadeve zanimive in zabavne!

  2. Zelo zanimivo, poučno in uporabno. Našel pred kratkim in mi bo kar v pomoč pri nadalnjem delu v fotografiji…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja